top of page
  • Poza scriitoruluiAlina

Drumetie pe Varful Gropsoarele

Trebuie sa recunosc ca nu sunt cea mai mare iubitoare de #munte dar am cateodata momente cand simt nevoia de o evadare in natura si de aer curat.


Toata nebunia asta cu pandemia nu ne-a permis sa #calatorim peste mari si tari si din acest motiv, in ultima perioada, incercam sa descoperim locuri noi din Romania.

Traseul pana la Vf. Gropsoarele l-am parcurs intr-un grup de 7 persoane si un catel super curajos! A fost o adevarata experienta si ne-am hotarat sa mai incercam si alte trasee despre care o sa va povestesc pe blog.


Varful #Gropsoarele este in Muntii Ciucas, la o altitudine de 1833 m. Muntii Ciucas ofera o multime de trasee pentru incepatori, chiar trasee pe care pe poti face impreuna cu copii/ familia si acesta este unul dintre ele.


Am pornit traseul de la Complexul Muntele Rosu - La Rascruce - Vf. Gropsoarele si inapoi. Am tot citit inainte pe diverse site-uri ca sa vedem cat de complicat este traseul si mai ales sa vedem daca putem lua cateii cu noi pe munte dar nu m-am lamurit prea mult, asa ca m-am hotarat sa las eu toate informatiile utile intr-un singur articol.


Traseul acesta poate fi facut si de incepatori (ca noi) dar trebuie sa luati in calcul opririle pana in varf daca nu aveti o rezistenta prea mare. Noua ne-a luat urcarea aproximativ 3 ore si jumatate cu cateva opriri sa ne tragem sufletul si o oprire la pranz sa mancam. Google Maps da un timp de parcurgere de 1 ora si 30 minute fara pauze (probabil pentru cei cu experienta). Va las mai jos o poza facuta pe Google Maps (punctul A este la Rascruce si punctul B este la Vf. Gropsoarele iar locul de plecare este complexul Muntele Rosu).


Daca vreti sa luati catelul cu voi pe traseu, trebuie sa fiti siguri ca este un catel ascultator, ca are o rezistenta mare la efort si ca poate sa mearga pe traseu fara lesa. Toate aceste lucruri ne-au facut sa il lasam acasa pe al nostru (noi avem un Bulldog Francez care este super nebun si respira destul de greu cand face efort mare) dar finii au luat catelul cu ei si a fost totul ok.


Ea este Tasha - cel mai curajos catel.


Cateva informatii importante pentru traseu

  • Porniti la drum cat mai de dimineata - noi am plecat din Bucuresti la 8:30 dimineata si cu o singura oprire pe drum am ajuns la Complexul Muntele Rosu la ora 11:30. Drumul a fost destul de bun pana acolo si cel mai bine a fost ca la intoarcere nu am prins agomeratie. La destinatie parcarea era plina, semn ca nu eram singurii care isi doreau putin aer curat sau care isi doreau o drumetie pe munte.

  • Luati-va apa si mancare pentru traseu - pe traseu nu o sa gasiti absolut nimic. Fie va luati de acasa, fie va luati de jos inainte sa incepeti urcarea (recomand sa va luati de acasa pentru ca este mai sigur). La baza traseului, langa Complexul Muntele Rosu, gasiti o mica terasa care vinde apa, bauturi carbogazoase si ceva preparate la gratar. In cazul in care luati catelul dupa voi, nu uitati de mancare si apa pentu acesta :)

  • Aveti nevoie de imbracaminte si incaltaminte confortabila - noi nu am avut echipament special pentru munte, nu a fost necesar. Dar trebuie sa aveti imbracaminte care permite corpului sa respire si incaltaminte cat mai confortabila pentru ca traseul este destul de lung si sunt zone in care trebuie sa urcati si sa coborati pe niste pietre.

  • Pelerina de ploaie - vremea la munte este destul de capricioasa in ultima perioada si pe noi ne-a prins o super ploaie la coborarea, asa ca o pelerina de ploaie va salveaza. In plus, sus in varf este destul de rece si puteti prinde si ceata.

  • Crema de protectie solara - stiu ca o sa vi se para ciudat ca spun asta dar este nevoie de ea, mai ales pe perioada verii. Pe traseu o sa va fie ba cald, ba frig, o sa stati si in tricou daca este cald si ar fi bine sa va protejati de soarele arzator.

  • Sapca/ palarie - soarele este destul de arzator pe perioada verii asa ca puneti in rucsac o sapca/ palarie care sa va protejeze.

Mi-am dorit foarte mult sa gasesc Rhododendron/ Bujor de munte inflorit pentru ca auzim ca are o culoare superba.Bujorul de munte infloreste in a doua partea lunii iunie si poate fi intalnit in zona #Carpatilor Orientali si Meridionali. Este o specie protejata si nu este incurajata culegerea acesteia.

Cand am ajuns pe Vf. Gropsoarele vremea nu a mai tinut cu noi si s-a lasat o ceata foarte densa si a inceput sa bata vantul, asa ca nu am zabovit prea mult si am inceput coborarea.


La coborare ne-a prins ploaia si ne-a ingreunat coborarea. Pentru ca ploua cu galeata si apa curgea siroaie pe langa noi au fost ceva zone unde trebuia sa alocam o atentie sporita. Cel putin in zonele unde trebuia sa cobori pe pietre se aluneca foarte tare (cred ca ne-ar fi ajutat niste incaltari speciale pentru drumetii dar le luam in calcul pentru data viitoare).


Daca simtiti nevoia de aer curat si nu aveti foarte mare experienta cu #drumetiile, va recomand acest superb traseu.


Va invit sa imi dati un like pe Facebook si un follow pe Instagram pentru mai multe postari!


Spor la calatorit!

276 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Roma, Italia

  • TikTok
  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page